ФЕСТИВАЛ УЛАЖЕ У РЕКОНСТРУКЦИЈУ ЛЕТЊЕ ПОЗОРНИЦЕ НА БУБЊУ
20.08.2010
У Градској општини Палилула, потписан је уговор о пословно-техничкој сарадњи заинтересованих страна на реконструкцији Летње позорнице на Бубњу, која ће, како је најављено, већ од следеће године бити нови простор за дешавања у склопу нишког филмског фестивала. Ову идеју, како је на конференцији за новинаре саопштено, покренули су проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула и председник Савета „Филмских сусрета“ и Срђан Савић, директор Нишког културног центра и ове филмске манифестације. Почетак пројекта верификован је потписивањем уговора, који је у име реализора пројекта потписао и Славољуб Влајковић дирекор  ЈП„Ниш стан“.

„Наша иницијатива – да се реконструише Летња позорница на Бубњу, са капацитетом од приближно 3000 места, једногласно је прихваћена на Савету “Филмских сусрета” а драго нам је да су је подржали и чланови Савета из Удружења филмских глумаца у Београду, рекао је проф.др Игор Новаковић, председник Савета Фестивала и председник Градске општине Палилула. За сређивање овог простора, у првој фази намењено је милион динара, и то од средстава наших спонзора која се остваре у буџету Филмских сусрета. Идеја нам је била да и после 45.Фестивала оставимо граду нешто вредно, овога пута управо на територији општине Палилула, што нама посебно значи, јер ћемо тиме заокружити активности које се остварују на уређењу Спомен парка Бубањ (сређено је већ 66 хектара Меморијалног парка).

Ово је заправо само један, значајан део средстава, потребних за реконструкцију спомен комплекса. Као градска општина, конкурисали смо и код Европске комисије, за подршку сређивања овог спортско-рекреационог и спомен комплекса. Одговор очекујемо до краја месеца-нагласио је председник Новаковић. Према речима Срђана Савића, дирктора НКЦ-а и директора Фестивала, настављена је традиција да се део спонзорксих пара улаже за неку трајну вредност за град. Тако је прошле године сређена Кино-кабина, која је била у очајном стању, набављено је врло квалитетно платно за филмске пројекције у Тврђави. Будући да су сами пројектори (чија је набавка такође била у плану) изузетно скупи–одлучено је да се ове године уложи у сређивање простора који ће бити изузетно атрактиван за одвијање дела пратећих програма нишког фестивала. На тај начин ће се, како је рекао Савић, део дешавања на Филмским сусретима изместити из центра, као што је и некада била пракса (раније је било неких програма на Лењој позорници и у Нишкој Бањи, па чак и у околним градовима).